Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Chemical Series

Advanced search

31P-NMR spectroscopy control of phospholipid preparation under phospholipase D catalysis

Abstract

To monitor the process of enzymatic reaction,31P-NMR spectroscopic technique has been proposed as an alternative to chromatographic method. Using this approach, the time-course of soybean phosphatidylcholine (lecithin) biotransformation into phosphatidylserine or phosphatidylglycerol catalyzed by Streptomyces netropsis BIM В-235 phospholipase D has been established.

About the Authors

A. I. Vasilkevich
Институт биоорганической химии НАН Беларуси
Belarus


P. A. Pluschevskaya
Институт биоорганической химии НАН Беларуси
Belarus


L. L. Birichevskaya
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


E. B. Lusina
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


M. A. Kisel
Институт биоорганической химии НАН Беларуси
Belarus


A. I. Zinchenko
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


References

1. Damnjanovic J., Iwasaki Y. // J. Biosci. Bioeng. 2013. Vol. 116, N 3. P. 271-280.

2. Биричевская Л. Л., Ерошевская Л. А., Кисель М. А., Зинченко А. И. // Хим. природ. соед. 2006. Т. 42, № 1. С. 26-29.

3. Hellhammer J., Fries E., Buss C. et al. // Stress. 2004. Vol. 7, N 2. P. 119-126.

4. Jager R., Purpura M., Geiss K. R. et al. // J. Int. Soc. Sports Nutr. 2007. Vol. 4, N 1. P. 23-27.

5. Xu C., Zheng Z., Fang L. et al. // Mat. Sci. Eng. C. Mater Biol. Appl. 2013. Vol. 33, N 3. P. 1783-1788.

6. Gilchrest B. // J. Am. Acad. Dermatol. 1989. Vol. 21. P. 610-613.

7. Varani J., Warner R. L., Gharaee-Kermani M. et al. // J. Invest. Dermatol. 2000. Vol. 114, N 3. P. 480-486.

8. Tietjen G. T., Gong Z., Chen C. H. et al. // Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2014. Vol. 111, N 15. P. 1463-1472.

9. Naresh N. K., Xu Y., Klibanov A. L. et al. // Radiol. 2012. Vol. 264, N 2. P. 428-435.

10. Ding W., Li Y., Hou X., Li G. // Drug Deliv. 2014. Vol. 20. P. 1-7.

11. Kapoor M., Burgess D. J. // Int. J. Pharm. 2012. Vol. 432, N 1-2. Р. 80-90.

12. Srinivasan C., Burgess D. J. // J. Control Release. 2009. Vol. 136, N 1. P. 62-70.

13. Birichevskaya L. L., Titovich O. I., Kisel M. A., Zinchenko A. I. // In: Biotechnology, Biodegradation, Water and Foodstuffs / Eds. G. E. Zaikov, L. P. Krylova. New York: Nova Science Publishers, Inc., 2009. Р. 65-71.

14. Vaskovsky V. E., Kostetsky E. Y., Vasendin I. M. // J. Cromatogr. 1975. Vol. 114, N 1. Р. 129-141.

15. Schiller J., Muller M., Fuchs B. et al. // Curr. Anal. Chem. 2013. Vol. 3, N 4. P. 283-301.

16. Василькевич А. И., Плющевская П. А., Кисель М. А. // Молекулярные, мембранные и клеточные основы функционирования биосистем: сб. ст. междунар. науч. конф. Минск 17-20 июня 2014; в 2 т. Минск, 2014. Т. 1. С. 194-196.

17. Vagenende V., Yap M. G., Trout B. L. // Biochemistry. 2009. Vol. 48, N 46. P. 11084-11096.


Review

Views: 551


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1561-8331 (Print)
ISSN 2524-2342 (Online)